Tea Farm Mitocha: Preserving A Historical Folk Tea - Yunomi.life

Idag delar vi med oss ​​vår intervju med Yuuki Kayashita, en ung och kreativ tebonde i en by i Yamazoe, Nara prefektur. Under en tioårsperiod har hans lilla gård fokuserat på produktion av ett regionalt folkte, tenbi-boshi kamairicha, som är en typ av soltorkad kamaricha. Hans speciella nisch har varit att utveckla en modern och billig kostnadsmetod som fortfarande respekterar den historiska bearbetningstekniken. Pågående projekt med mindre vanliga sorter lovar spännande te i framtiden!

 

Resan för att bli tebonde

Moé: Tack för att du tog dig tid med mig idag. Jag är glad över att få vara med dig, eftersom Ian-san (Ian Chun) verkade mycket imponerad av de sällsynta teerna du gör och jag hörde att du har en inspirerande historia. Jag ville börja med att fråga dig om din resa för att bli tebonde. Skulle du kunna dela lite av din bakgrund med oss? 

 

Kayashita-san: Tja, jag är från Osaka och inget av mina syskon, ingen i min familj är bonde. Jag föddes till en Ryman (tjänsteman) hushåll. Och så tog jag examen från college och kände att jag ville bli bonde. Jag ville bo på landet på en plats som Satoyama. Så därför började jag min jordbruksträning. I början hade jag dock inte för avsikt att bli tebonde. Jag utbildade mig till ekologisk jordbrukare. 

Under min praktik kunde jag utbilda under tre olika bönder under en sammanlagd period på cirka tre och ett halvt år. I en av mina praktikplatser tränade jag med en producent som odlade grönsaker ekologiskt. Och jag tog ett seminarium från en producent som odlade grönsaker med hjälp av naturliga odlingsmetoder. Det intresserade mig och jag bestämde mig för att göra praktik med denna producent. Där odlade de också te. Men vid den tiden var jag mycket fokuserad på produkter. Under min praktikperiod tänkte jag aldrig på att bli tebonde. Jag gick igenom min praktik med avsikt att bli en grönsaksproducent. 

Ändå hörde jag vid den tiden att det fanns en händelse som heter Yoshidayama Tea Ceremony i Kyoto (på japanska: 京都 吉田 山大 茶会; en årlig tefestival som har pågått sedan 2010) och eftersom jag gjorde lite te -fältarbete vid den tiden parallellt med produktarbete, tänkte jag för mig själv, varför inte gå? Det var vid detta evenemang som jag försökte mitt allra första kamairicha (stekt te) från Kyushu och det lämnade ett starkt intryck på mig. Det fick mig att tänka, "Wow, det finns sådana teer!" och det var då jag började tänka att te också kunde vara spännande. Så jag antar att genom att dricka denna kamairicha blev jag plötsligt hooked på te. 

 

Moé: Det är en snygg historia, bara från att upptäcka denna kamairicha blev du inspirerad. I våra tebondeintervjuer som vi har gjort på Yunomi, det händer bara att tebönderna vi hittills har intervjuat alla kommer från en tefamilj, ibland generationer av tebönder. Så jag är nyfiken på att fråga dig, som ung tebonde som börjar på egen hand, vilken typ av unika utmaningar har du mött? 

 

Kayashita-san: För det första, eftersom vi verkligen började från noll, var det inte särskilt realistiskt att tänka på att försörja sig på te förutsatt att teodling är ganska kostsamt. För att ha rätt utrustning och maskiner krävs mycket pengar. 

Vid den tiden besökte jag dock ett tehus i Nara och jag tog kontakt med ägaren för att se om de kunde presentera mig för en tebonde som gjorde kamairicha, eftersom det var teet som hade lämnat ett intryck. Under mitt besök serverade de mig den tenbi-boshi kamairicha (*härifrån kallad soltorkad kamairicha) som vi nu gör idag på Tea Farm Mitocha. Det var första gången jag drack den här typen av kamairicha och jag blev lika rörd av detta te. Precis som den gången jag drack den första kamairicha från Kyushu. Det var mycket utsökt.

Och då hade jag turen att tehuset presenterade mig för tebonden som gjorde detta te. Med tiden kunde jag lära mig att göra denna soltorkade kamairicha. Detta te var väldigt enkelt att göra, och det krävde inte mycket maskiner. Så det krävde inte mycket kostnad i början. Jag känner också att det inte kräver så mycket teknik eller skicklighet som sencha -bearbetning. Och så, med detta, kunde jag börja från noll.

 

Tea Farm MitochaTe skörd med en två-personers maskin på Tea Farm Mitocha. 

 

Tenbiboshi (soltorkad) Kamairicha

Moé:  Så om jag inte minns rätt, har du lärt dig hur man gör denna soltorkade kamairicha från din temästare i Kumano, eller hur? Hur lång tid tog det dig att träna med honom, för att lära dig att göra detta te? 


Kayashita-san:  Jag började lära mig av honom när jag redan var självständig som bonde, så jag gjorde (och gör det fortfarande) parallellt med vårt eget lantarbete. Teskördssäsongen är lite tidigare i Kumano -regionen så jag skulle gå och hjälpa till och lära av honom, sedan skulle jag komma tillbaka till Yamazoe (Tea Farm Mitocha) och göra samma typ av te. Jag har gjort detta varje år, det är typ av min tecykel. Jag antar att det har gått ungefär 10 år nu. 


Moé:  När jag tänker på kamairicha, kommer Kyushu -området att tänka på - specifikt platser som t.ex. Nagasaki, Saga och Miyazaki prefekturer. Men den soltorkade kamairicha som du gör, har sitt ursprung i Kumano (Wakayama prefektur)?  


Kayashita-san:  Jag är faktiskt inte säker på att det härstammar där ... men i Japan brukade många människor göra folkliga teer. De var bara teer som folk gjorde för sig själva, för sina familjer. Inte teer som gjordes för att tjäna på eller att göra ett företag från. Jag tror att dessa folkliga teer fanns i olika regioner i Japan. Men med tiden, tekniken att göra sencha utvecklades… Och nu är japanskt te övervägande sencha. Man hör sällan om den soltorkade kamairicha, vet du? Det var förmodligen vanligare i hushåll tidigare, men det krävde hårt arbete eftersom teet gjordes utan maskiner. Och så kanske det bara händer att Kumano är en dyrbar plats där detta te bevarades. 


Moé:  Det är härligt, och det är väldigt snyggt att nu gör du detta traditionella folkte. Så det här är historien om varför du gör denna soltorkade kamairicha idag!


Kayashita-san:  Ja, det var utsökt och det var också ett enkelt te att göra. Och eftersom vi började från början var det inte lika dyrt att göra detta te i jämförelse med andra japanska teer. Jag antar att det var ett realistiskt val.

 

Yuuki Kayashita Yunomi Tea Farmer Intervju - Moe KishidaKayashita-san pratar med entusiasm om den soltorkade kamairicha som bevarats i Kumano-regionen under vår zoomintervju. 

 

Moé:  Detta kommer av nyfikenhet och med min lilla kunskap om kamairichas, men för att göra kamairicha gör du inte skugga tebuskar som du skulle göra kabusecha or gyokuro, är det rätt? 

 

Kayashita-san:  Nej, vi använder inte något slags skuggsystem. 

 

Moé:  Och vad är skillnaden mellan soltorkad kamairicha och kamairicha? Från namnet skulle jag anta den del där det torkas i solen men är det den enda skillnaden? 


Kayashita-san:  I grund och botten är den första delen där tebladen rostas i en järnpanna och knådas densamma. Men med den soltorkade kamairicha är den senare processen naturlig torkning istället för att använda en maskin. Och så ja, det torkas i naturligt solljus.

 

Nedan är en tecknad film ritad av Tea Farm Mitocha som visar hur man gör soltorkade kamairicha. Det jämför det historiska tillvägagångssättet och hur det nu görs på deras gård. 

Steg 1-3:  hur man gör soltorkade kamairicha

Steg 4-6: 

Gör soltorkad kamairicha*Te gröt - ett traditionellt japanskt recept, liknande OCHAZUKE men riset sjuda i teet snarare än att bara hälla varmt te över ris. 

 

Om Yamazoe och Tea Farm Mitocha 

Handplockande te YamazoeHandplockar te på ett av deras tefält i Yamazoe, Nara prefektur. 

 

Moé:  På Tea Farm Mitocha odlar du inte bara te utan också odlar produkter. Bland alla dessa saker, finns det en favorit jordbruksuppgift, eller något som du särskilt tycker om att göra? 

 

Kayashita-san: Personligen har jag njutit av att plantera nya plantor (unga tebuskar). Vi har planterat nytt sorter och min förhoppning är att öka de olika sorterna. Innan var majoriteten av våra tebuskar Yabukita (vilket är typiskt i Japan) och lite av Zairai -sorten. Detta blev dock lite ospännande för mig och så för närvarande skulle jag verkligen vilja plantera nya sorter som ersättning för Yabukita. Det här är det som är mest intressant för mig nu.

 

Moé: Det är något nytt. Som tedrickare har jag också försökt utforska utanför Yabukita -kulturen. Hur många sorter har du på din gård just nu? 

 

Kayashita-san: Våra siffror har ökat stadigt. Hittills har jag planterat cirka 9 olika typer. 

 

Moé: Tja, jag är ingen expert på de olika typerna av te -sorter ... men jag föreställer mig att du kan observera subtila skillnader mellan sorterna? 


Kayashita-san: Ja, det är det som är intressant för mig. På grund av de olika sorterna gör jag samma typ av te på samma sätt (dvs soltorkad kamairicha) men jag observerar och märker skillnaderna. Förutom att plantera de olika sorterna, skulle jag säga att en annan uppgift som jag gillar är att handplocka te. Det tycker jag är roligt att göra te som vi plockar för hand.

 

Tea Farm Mitocha Planterar nya kultivarerPlantera Ujihikari -sorten.  

 

Moé: Du nämnde i början av vår tid idag att du är från Osaka. Var det någon särskild anledning till att du valde Yamazoe i Nara prefektur som platsen där du skulle börja odla? 

 

Kayashita-san: Jag var inte särskilt kräsen faktiskt, men eftersom jag gjorde min gårdsträning i Nara blev jag introducerad för Yamazoe genom de förbindelser jag hade där. 

 

Moé: Jag ser ... Och på den mark som du började ditt lantbruk, fanns det redan befintliga tefält eller måste du börja om från början? 

 

Kayashita-san: I vissa områden fanns det redan befintliga tefält, men i allmänhet är de platser som låter dig hyra mark inte i särskilt gott skick. Redan nu finns det allt fler tebönder som slutar med tebönder, men dessa områden är i ganska dåliga förhållanden. Du vet, som om det finns mer ogräs än tebuskar. Under dessa förhållanden började vi helt enkelt arbeta med ogräs. 

 

Moé: Ja, jag har upplevt den här typen av ogräs Wazuka när jag hjälpte till på ett internationellt arbetsläger baserat på teodling. Så jag kan tänka mig vilken typ av förhållanden du började under ... Och detta ogräsarbete gjorde du helt själv och tillsammans med din partner? 

 

Kayashita-san: Ja, vi ogräs själva. Jag skulle säga att det var ungefär hälften och hälften. Det vill säga fält som var i anständigt skick och de som hade övergivits. Med den förra började vi bara hyra marken och utnyttja tefälten direkt. Med det senare bestämde vi oss för att städa upp allt och börja nytt - genom att plantera unga tebuskar. 

 

Moé: Imponerande! Det måste ha krävt mycket beslutsamhet och hårt arbete mellan er två. Och är det något speciellt som du gör med avseende på ditt odlingssystem på din tegård? 


Kayashita-san: I allmänhet odlar vi vårt te och producerar, ekologiskt utan användning av kemikalier eller gödningsmedel. Men när vi planterar en ung tebusk kan vi under de första åren använda växtbaserat gödningsmedel. Vi använder fallna löv och skär också kaya (en typ av risväxt) och bambugräs i det omgivande området och vi lager det ovanpå mellanrummen mellan tebuskar och sådant.

 

Moé: Genom att ändra kursen lite till ämnet klimatförändringar fortsätter den globala uppvärmningen att vara en pågående och angelägen fråga. Har du märkt några förändringar när du är omgiven av Yamazoes natur och gör jordbruksarbete dagligen? 

 

Kayashita-san: Det har gått 13 år sedan jag började jordbruket (inklusive åren då jag utbildade mig), men jag har märkt mer och mer att klimatet i Japan börjar bli tropiskt, nästan som Sydostasien. Jag har intrycket att det har varit mycket fler stormar och plötsliga förändringar. Och det är klart att det är mycket varmare nuförtiden. Förr var det inte så varmt. 

 

Moé: Förutom de märkbara förändringarna i klimat och temperatur, skulle du dock säga att det inte har haft stora effekter för tebruk? 


Kayashita-san: Jag skulle säga det, te som en gröda påverkas inte kraftigt i Japan.

  En ögonblicksbild som visar en vardagsscen från Yamazoe.  

 

Visioner för framtiden och meddelanden

Moé: Innan vi avslutar vår intervju med dig idag ville jag beröra dina framtidsvisioner. Jag undrade om du har en specifik vision för Tea Farm Mitocha - för teodlingens framtid eller för jordbruk i allmänhet. Det vill säga om 10 år om du kunde se ett sätt att tebönder som skulle vara ditt ideal, hur skulle det se ut?

 

Kayashita-san:  Just nu är vårt centrala fokus att göra den traditionella Kumano bancha, den soltorkade kamairicha. Och eftersom vår tebearbetningsfabrik är liten utan mycket utrymme, är vi ganska begränsade i vad vi kan göra. Men i framtiden skulle jag vilja utöka vår tefabrik. Sedan skulle vi kunna sätta upp linjer för att göra olika typer av teer som oolong och japanskt svart te. Jag skulle också vilja ha ett utrymme för ichoka process (dvs en process där de skördade tebladen vissnar för att förbättra deras doft). Och som jag nämnde tidigare skulle jag vilja fortsätta att ersätta våra Yabukita -sorter med olika sorter som har lite karaktär - som de som är väl lämpade för att göra oolong -te eller sorter speciellt för japanskt svart te. Min avsikt är att sträva efter att göra te som har personlighet och smak. 

 

Tenbiboshi KamairichaAlla soltorkade kamairichas från Tea Farm Mitocha bearbetas på samma sätt men skillnader i sort, plockteknik och hantering resulterar i skillnaderna du kan se ovan.

 

Moé:  Allt låter uppfriskande och innovativt. Speciellt för att när jag tänker på japanskt te känner jag att det finns en så dominerande bild av sencha och Yabukita -kultivaren ...  

 

Kayashita-san: Det tycker jag också är bra. Men det finns så många äldre bönder där ute som alla är experter på att göra dessa mer typiska typer av japanskt te. De har riklig erfarenhet och kunskap och för mig själv skulle jag personligen vilja bana en annan väg. Gör teer som ligger utanför normen. 

 

Moé:  Du har definitivt gjort mig nyfiken på den soltorkade kamairicha speciellt eftersom jag är ett fan av kamairicha. För att stänga vår tid tillsammans idag, finns det något annat som du kanske skulle vilja säga till kunderna på Yunomi? Eller till de människor som dricker/kommer att dricka ditt te? 

 

Kayashita-san: Den soltorkade kamairicha är ett mycket sällsynt, minoritetste. Det är ett lokalt te så jag skulle vilja att folk upptäckte förekomsten av sådana teer. Det skulle göra mig glad. För att de ska lära känna banchakulturen i Japan. I synnerhet banchas som är specifika för en region ... Till exempel awabancha från Tokushima prefektur är ett exempel. Den soltorkade kamairicha är en sådan typ av te som länge har producerats i området Kumano (Wakayama prefektur), den är förankrad i tekulturen i denna region och även i landet. Om människor kan upptäcka och bli medvetna om en sådan kultur skulle jag bli mycket glad. 

 

Moé:  Jag skulle vilja ttack så mycket för din tid idag, Kayashita-san. Jag känner att jag har en ny uppskattning av traditionella folkliga teer och deras betydelse. Jag ser mycket fram emot att testa ditt te inom en snar framtid! 

 

Tenbiboshi Kamairicha - Tea Farm MitochaEtt enkelt men tröstande te, den soltorkade kamairicha från Tea Farm Mitocha.

 

Denna intervju gjordes den 6 augusti 2021 på japanska. Den har översatts till engelska. Alla foton tillhandahålls av Tea Farm Mitocha. Läs mer om Tea Farm Mitocha på deras kommande samlingssida på Yunomi och ser fram emot deras te! Du kan också följa deras Instagram konto.

Utvald bild; Yuuki Kayashita i tefält på Tea Farm Mitocha i Yamazoe, Nara prefektur. 

Lämna en kommentar

Alla kommentarer modereras innan de publiceras