Tankar om Women in Tea-programmet - Yunomi.life

Innan jag börjar vill jag säga att det har gått år sedan jag tog uppsatsformatet och självpublicerar här på min blogg, jag kommer att dra full nytta av mina redigeringsförmågor för att ompröva och uppdatera de frågor som berörs nedan . Jag välkomnar kommentarer och bidrag till denna diskussion; att bilda sig en åsikt mycket mindre en policy för ett företag är en lärandeprocess som bör fortsätta att utvecklas.

~ Ian Chun, Yunomi Tehandlare

 

Handla Women in Tea Collection 

 

Lösa sociala frågor

Yunomi.life började av ett intresse och oro för det japanska jordbruket när Matsumoto Yasuharu, VP för Kyoto Obubu Tea Farms, först anställde mig för att hjälpa till att starta Obubus internationella verksamhet 2010. Han berättade om den minskande jordbruksbefolkningen på grund av åldrande bönder och bristen på yngre människor i branschen. Att hjälpa småskaliga producenter att hitta nya marknader internationellt som ett bidrag till att dämpa industrins nedgång är den främsta orsaken Yunomi.life är mindre ett temärke och mer en plattform med tusentals produkter från hundratals småskaliga tillverkare.

Vi lanserar nu programmet Women in Tea för att ta itu med en annan social fråga som har varit ett personligt intresse för mig i mer än ett decennium - kvinnors framsteg på den japanska arbetsplatsen. Yunomi.lifeProgrammet kommer att söka efter och presentera teprodukter som tillverkats av kvinnor som äger gårdar och fabriker, som planerar att ärva familjens produktionsverksamhet och som har ledande befattningar i deras företag.

Teindustrin i Japan och jordbruket i allmänhet är fortfarande i hög grad en mansdominerad sektor i ekonomin, men kvinnor har alltid spelat en betydande roll. Faktum är att det idag finns fler kvinnor  utgör drygt 50% av jordbruksarbetskraften i Japan. Men bara 6% av gårdarna förvaltas av kvinnor officiellt. Vår vision för programmet Women in Tea är att sätta en strålkastare på de kvinnor som har kommit in i centrum som ledare för sina familjeföretag. Vi tror att vårt företags internationella karaktär, med stöd av det internationella tesamhället, kan hjälpa till att riva de sociala hindren som hindrar kvinnor från att ta ledande roller. 

 

Ett personligt intresse

Kvinnornas roll och status i Japan har varit ett personligt intresse för mig i över ett decennium, med början när jag bestämde mig för att stödja min fru i hennes försök att få en Ivy League MBA -examen. Detta var innan jag kom in i teindustrin, och jag hade en egen spirande karriär inom produktmarknadsföring på ett stort IT -företag i Tokyo. Jag hade dock alltid haft min självständighet som frilansskribent, så det var inte ett svårt beslut att ge upp min företagskarriär för att stödja hennes. Min personliga situation var en katalysator; det väckte mitt intresse för att lära mig hur jag kan stödja kvinnors framsteg i Japan.

Sedan dess har jag lärt mig att frågan är komplex och involverar såväl regerings- som företagspolitik, attityder från både män och kvinnor, socialt tryck från föräldrar, popkultur och partiska lögner djupt, djupt inom japansk kultur, samhälle och historia. Jag bestämde mig för att fortsätta min egen karriär på ett sätt som gav mig maximal flexibilitet i tiden - att bli frilanskonsult, sedan ägare till mitt eget företag - så att jag kunde bli den främsta vårdgivaren i vår familj. 

 

Japanskt te och samhälle

Detta personliga intresse har fortsatt med mig i den japanska tebranschen under det senaste decenniet. Japanskt jordbruk är mycket konservativt med män som representerar över 93% av jordbruksförvaltningen, och ändå utgör kvinnor hälften av lantarbetarna. Oftast ser vi fruar som arbetar tillsammans med sina män och gör mycket av samma arbete-som en av våra långtidspartners, Ayumi Kinezuka, uttrycker det: "Det finns väldigt lite jordbruksarbete som män kan och kvinnor inte kan göra." Men samhällsnormer är svåra att ändra, och kvinnor inom jordbruket - liksom i det bredare japanska samhället - fortsätter att ta huvudrollen när det gäller att hantera familjen och hushållet medan deras män tar ledningen på arbetsplatsen. 

Kvinnors ställning inom jordbruket återspeglar det bredare japanska samhället. Enligt 2020 års Global Gender Gap Report utfärdat av World Economic Forum rankade Japan nummer 121 i jämställdhet bland 153 nationer trots att kvinnor representerade 44.5% av arbetskraften. Japanska kvinnor utgör 8% av ledningen (lite bättre än jordbrukssektorn). Arbetskulturen i Japan kräver ofta att arbetarna offrar sin personliga och familjetid. Så kvinnor, trots 71.3% mellan 15 och 64 års ålder, väljer ofta att avstå från karriärer beroende på deras makar för att vara familjens främsta försörjare.

Men statistiken döljer en mer nyanserad och komplex situation. Inom ramen för en enda familj anses de konservativa traditionella könsrollerna i en familj vara praktiska och realistiska; Japanska män har sannolikt högre inkomstpotential, och de är inte uppfödda att tänka på att prioritera hushållsarbete och barnomsorg, även om de mer progressiva "hjälper till" som de kan. Detta är en anledning till att så många kvinnor väljer att förbli singel samt en anledning till att kvinnor fortsätter att söka män som tjänar högre löner än dem själva (eftersom de kan behöva stoppa sina egna karriärer efter att ha bildat familj).

Inom ramen för den japanska teindustrin har dessa sociala och samhälleliga dynamik en tendens att tvinga kvinnor ur ledande roller, särskilt i familjeägda företag som gått från far till son ... och i de fall där det inte finns någon son, make till dottern.

Frågorna här är alldeles för komplexa för ett enda blogginlägg, och det finns säkert mörkare inslag av sexism och trakasserier. Men tillsammans med min egen personliga erfarenhet är dessa frågor bakgrunden för vårt beslut att presentera kvinnor Yunomi.life.

När jag lär mig om insatser för att utmana status quo (inklusive ett statligt försök att uppmuntra unga kvinnor att engagera sig i jordbruk - 農業 女子), och när vi söker och rekryterar fler kvinnliga producenter, företagare och nyckelchefer till Yunomi.life, Jag hoppas att du kommer att visa ditt stöd för denna insats och deras. Jag lämnar dig med detta Tedx -tal av en kvinna som gick in i jordbruket i USA ... så mycket mer att tänka på.

Tack!

2 kommentarer

Jack Dealehr

Tack för att du delar med dig. Statistik målar verkligen upp bilder och detta är en endemisk för den australiensiska industrin också och jag är säker på global skala. Mycket spännande att prova några av dessa fantastiska damprodukter.

Ken Campbell

Hurra ... Det handlar om blodig tid (förlåt mitt språk). Jag kommer att stödja kvinnor i tebranschen och hoppas att andra unga kvinnor kommer att följa Brava

Lämna en kommentar

Alla kommentarer modereras innan de publiceras