Äggnog med rökt japanskt svart te

Vinterhälsningar från norra halvklotet! Med spänningen i världscupen bakom oss hoppas jag att du kanske slappnar av i semesterperioden med familj och vänner, eller njuter som du vill, kanske tar en paus från vardagens liv och rörelse. Tillsammans med komforten av en varm kopp te, är jag den här tiden på året ofta uppskattad av trädens silhuetter, som påminner mig om våra artärer och vener, bronkerna i våra lungor... Vi är en del av naturen.

 

 

Det var ett tag sedan jag tillbringade semestern i USA — men att göra det har fått mig att (åter)korsas vägar med äggtoddy, väckte nyfikenhet hos mig att veta lite mer om denna semesterdrink. Och att göra lite utforskning med det! Till min förvåning fick jag reda på att äggnog går tillbaka till 13-talets Storbritannien (gör den mycket äldre än den japanska senchaen). Även om dess exakta ursprung är diskutabelt, sägs det att de medeltida munkarna i Storbritannien drack "posset", en varm ale-punch med ägg och fikon.

Tja, jag kommer inte in på äggnogns historia här för Yunomi, men att dela äggnog med familjen tog upp hur vissa kaféer kommer att blanda det med espresso eller har en äggnog latte tillgänglig att prova under semestersäsongen. Vilket, naturligtvis, fick mig att fundera på om det skulle klara sig bra med japanska teer... Efter ytterligare undersökning blev jag chockad när jag upptäckte att folk till och med har provat att blanda äggnog med matcha, och även om min personliga preferens helt enkelt är att njuta av drinkar precis som de är, Jag kände att äggmos potentiellt kunde passa bra med ett japanskt svart te. Specifikt, Kaneroku Matsumoto Tea Gardens rökta svarta teer. Matsumoto-sans rökta teer är underbara precis som de är, men från tidigare undersökningar har jag upptäckt att de passar bra med några franska ostar. Så jag tänkte att det inte skulle skada att prova att blanda med äggnöt.

Experimentet: Äggnog med rökt japanskt svart te

På julafton, för att piffa upp saker och ting under middagsförberedelserna, försökte vi lägga till Matsumoto-san's Sakura wood (körsbärsblom) rökt svart te till äggnog. 

Dansar äggnog bra med rökt japanskt svart te? Svaret är helt enkelt, ja! Speciellt för dem som känner att äggnog är för tjock och krämig, skulle jag säga att tillsatsen av det rökta svarta teet gör äggmoset mer tillgängligt. Även efter att ha tillsatt det rökta svarta teet, tyckte jag att den här blandade drycken var på den söta sidan men med en fin släthet som kanske inte kan hittas helt enkelt med äggnogen. Du kan också justera förhållandet mellan svart te och äggnöt baserat på vad du tycker om. Tyvärr tycks äggnogen övermanna tonerna av sakura, så jag måste tillägga, för att till fullo uppskatta Matsumoto-sans olika typer av rökta teer, att dricka dem rakt skulle vara min rekommendation. 

 

Till en början, när du lägger till äggvitan till det svarta teet, blandas de två vätskorna inte bra (vi blandade helt enkelt med en sked). Det ser faktiskt trevligt ut, ungefär som vaniljsåspudding. 

 

Med tanke på att jag gör ett inlägg den senaste juldagen kan det mycket väl vara så att det inte finns mer äggvita i ditt hushåll. Jag hoppas dock att det kommer att ge dig något att se fram emot att prova för nästa semester. Och bara en notering att även om äggnog är en amerikansk/västerländsk dryck, så finns det också en liknande drink i Japan som kallas "Tamago-sake", en cocktail av tamago (dvs. ägg) och skull. Förr i tiden användes den som en dryck för att bekämpa förkylningar. Tja, jag har liksom avvikit från japanskt te men thatten är det från mig, på äggnogsutforskningar!

Med de långa nätterna, det kalla vädret och semesterstämningen hoppas vi att du kanske kan ta en paus med en medveten kopp te. Är du osäker på den rökta äggnogen av svart te? Det finns många blandade drinkalternativ för en att utforska från Sachiko-san, som regelbundet postar recept på Yunomi webbplats. Min personliga rekommendation för den här tiden på året skulle vara en kancha, ett te som skördats under de kalla vintermånaderna eller tebonde Ayumi-san's Wha-ha-ha treårig bancha (en ren träig fröjd!). Och om du letar efter en speciell drink för det nya året, glöm inte att det är det festliga obukucha

Med goda avsikter från Yunomi lag.